Belgische Hardsteen vs. Chinese Hardsteen: de verschillen toegelicht

Belgische Hardsteen vs. Chinese Hardsteen: de verschillen toegelicht

Als het over hardsteen gaat hoor je vaak de woorden Belgisch hardsteen of Chinees hardsteen vallen. Maar wat is nu eigenlijk het verschil hiertussen?

Herkomst

Zoals de naam al zegt is de herkomst totaal verschillend. Belgisch hardsteen wordt gewonnen bij Henegouwen terwijl Chinees hardsteen wordt gewonnen in de regio Qing Dao in China. Dit uit zich in een verschil in samenstelling.

Belgisch hardsteen heeft een blauwgrijze kleur. Dat komt doordat er zeer fijn verspreidde plantaardige resten inzitten. Chinees hardsteen daarintegen heeft een meer bruinachtige gloed. Ook de structuur is anders, dit verschil is het beste te zien door de twee soorten naast elkaar te leggen.

Kwaliteit

Vaak wordt gedacht dat Chinees hardsteen van mindere kwaliteit is dan Belgische. Producten uit China hebben nou eenmaal niet zo een goede naam. Dit hoeft echter niet zo te zijn. De kwaliteit van het Chinese hardsteen is vaak goed te vergelijken met de Belgische veriant. Omdat de samenstelling anders is is er wel een verschil in uiterlijk. Het is dan ook vooral een kwestie van smaak welke je mooier vindt. Maar om de kwaliteit hoef je het niet te doen. De kwaliteitscontrole is echter wel anders.

blauwe hardsteenKwaliteitscontrole

Alhoewel de kwaliteit van het Chinese hardsteen dus niet per sé onder doet voor de Belgische variant is er wel een verschil in de controle van de kwaliteit. België heeft een veel geavanceerder en beter georganiseerd controlesysteem van de kwaliteit dan dat China heeft. In België werkt men met kwaliteitsklassen. Hardsteen is daar geclassificeerd van A t/m D, waarbij hardsteen met classificatie A de hoogste kwaliteit heeft en steen met classificatie D dan uiteraard de laagste. China heeft niet zo een uitgebreid systeem. Er is de laatste jaren wel een goede kwaliteitscontrole opgezet maar ze hebben geen geavanceerd classificatiesysteem om de verschillende stenen met een verschillende kwaliteit goed met elkaar te kunnen vergelijken. Een verkoper van Chinees hardsteen moet volgens de wet echter wel kunnen aantonen wat de kwaliteit is.

Als je een nieuw huis gaat kopen: laat de kwaliteit van de hardsteen zeker eerst checken! Dit kan vaak vele duizenden euro’s in waarde schelen.

Samenstelling

China is een heel ander deel van de wereld dan België met een hele andere ondergrond en ontstaansgeschiedenis. Het is dan ook niet zo gek dat de samenstelling van Chinees en Belgisch hardsteen behoorlijk verschilt. De twee soorten steen bevatten andere mineralen. Het Belgische hardsteen bestaat voornamelijk uit compact en ondoordringbaar kalksteen terwijl het Chinese voornamelijk bestaat uit dolomiet, kalk en magnesium.

Kalk

Doordat Chinees hardsteen voornamelijk uit kalk bestaat is het erg gevoelig voor verschillen in de zuurgraad. Raadzaam is om een vloer met Chinees hardsteen altijd te impregneren. Anders kunnen er lelijke plekken ontstaan. Bij Belgisch hardsteen is het ook aan te raden om te impregneren, maar het is een stuk minder gevoelig dus is het ook niet per sé nodig.

Ouderdom

Chinees hardsteen is een stuk ouder dan het Belgische hardsteen. Het scheelt wel 150 miljoen jaar. Het bevat dan ook een stuk minder fossielen.

Weinig kwaliteitsverschil maar wel een verschil in controle

Er is zeker een verschil tussen Belgisch en Chinees hardsteen. Het is anders ontstaan, heeft een andere samenstelling en een iets andere kleur. De kwaliteit doet echter niet voor elkaar onder. Wat wel anders is is dat België een veel beter classificatiesysteem heeft dan China. Je weet dus een stuk beter wat je nu eigenlijk koopt.